top of page
Zuzana Bukovčanová

Hangul a "Hangul Day"

Poďme si společně přiblížit téma Hangul a "Hagul Day", který není jen datem v kalendáři, ale má pro Korejce a korejskou kulturu velký význam. Podíváme se nejen do historie, kdy korejské písmo vzniklo, ale i do současnosti, jelikož zájem a popularita k-kultury se neustále zvyšuje.



Co je Hangul?

Jde o korejské písmo (důmyslný systém psaní), který se stal výsledkem vynalézavosti korejského lidu. Hangul vznikl v 15. století během dynastie Joseon za vlády krále Sejonga Velikého, který se spolu s jeho učenci snažil o to, aby i lidé z nižších vrstev měli možnost se vzdělávat.

Král Sejong sice tehdy byl oslavován za tento jeho přínos korejským lidem, avšak tehdejší urozená vrstva už takové nadšení nesdílela. Spousta panovníků a šlechticů během dynastie Joseon bojovala za to, aby si zachovali svůj společenský status, odmítali se podílet na propagaci Hangulu a tím podporovat gramotnost prostých lidí.



Hangul je považován za mistrovské dílo svou jednoduchostí. Tvoří jej 14 základních souhlásek a 10 samohlásek, které se dají různě kombinovat, čímž vzniknou složitější znaky - slabiky. Přestože se Vám na první pohled může zdát Hangul složitý, když s ním začínáte, ale opak je pravdou. Spousta lidí Vám řekne, že naučit se samotné korejské znaky není nijak náročné a zvládnete to poměrně rychle - za pouhé jedno dopoledne, jeden den. Samozřejmě že ještě neporozumíte významu toho, co vlastně čtete, avšak dokážete jednotlivé znaky dešifrovat a rozpoznat.


Jak se Hangul naučit?

Způsobů, jak se Hangul naučit je několik. Záleží jen na Vás, který z nich Vám nejvíce vyhovuje. Níže uvádíme ty nejčastější z nich:

  1. Online zdroje - Existuje celá řada online kurzů, webových stránek či aplikací zaměřených na výuku Hangulu. Mezi nejznámější z nich patří Duolingo, Memrise nebo Talk to me.

  2. Jazykové kurzy - V případě, že upřednostňujete prezenční formu výuky pod vedením zkušených lektorů, poohlédněte se po nabídkách vzdělávacích institucí, univerzit.

  3. Procvičování psaní - Velmi důležité je pečlivé procvičování Hangulu. Jen důkladným cvičením a opakováním se budete postupně stále více zlepšovat.

  4. Sledování korejských programů, médií - K-drama, televizní show, film i hudba s titulky Vám může značně pomoci při učení výslovnosti Hangulu i pozdějšímu rozšiřování slovní zásoby.

  5. Jazyková výměna - Pomoc od rodilého mluvčího bude mít pro Vás přínos nejen při výuce korejského jazyka, ale budete mít možnost se blíže seznámit i s korejskou kulturou.


Hangul nebo Hangeul?

Nejspíš jste se už setkali s tím, že existují dva výrazy "Hangul" a "Hangeul". Není se čeho bát, jelikož oba pravopisy jsou ve své podstatě správné. Zatímco "Hangul" je starší styl hláskování a bývá často populárnější na anglických webových stránkách, oproti tomu "Hangeul" je jeho novější forma.



Hangul a svět

Za posledních několik let celosvětově vzrostl zájem o korejskou kulturu, zejména díky stále větší popularitě korejské hudby, televize a kina, který neustále sílí. Tento kulturní fenomén (často označován jako „korejská vlna“ neboli „Hallyu“), se stal důvodem zvyšujícího se zájmu o studium korejštiny. Hangul si tím získal celosvětové uznání, popularitu a studenti z celého světa se vydávají na cestu za jeho zvládnutím, jelikož touží porozumět a ocenit korejskou kulturu na hlubší úrovni.


Jedním z přetrvávajících dědictví je "Hangul Day" a jeho role při zachování jazyka. Oproti jinými asijským jazykům jako čínština nebo japonština, které používají složitější skripty založené na znacích, je Hangul daleko přístupnější. Díky jeho jednoduchosti a fonetické povaze umožňuje snazší učení a používání všem lidem bez ohledu na věk. Tento aspekt byl důležitý pro udržení vysoké úrovně gramotnosti mezi Korejci a zajištění vitality korejského jazyka.


Co je "Hangul Day"?

Den Hangulu neboli "Den vyhlášení Hangulu" - Jedná se o statní svátek, který se v Jižní Koreji slaví vždy 9. října. V tento den si Korejci připomínají vytvoření a vyhlášení korejského písma Hangulu králem Sejongem Velikým a jeho učenci v roce 1443. Kořeny tohoto svátku jsou datovány na počátku 20. století, kdy byla země pod nadvládou Japonska. Poprvé se Den Hangulu slavil 15. ledna 1926. Svátek byl přesunut na 9. října 1945 - Korea po 2. světové válce opět získala svou nezávislost. Tato změna byla provedena na počest původního data vyhlášení korejského písma králem Sejongem Velikým. Na chvíli Den Hangulu ztratil svůj skutečný význam jako státní svátek a to v letech 1991 a 2012, byl z něj běžný pracovní den. Avšak to nemělo dlouhého trvání a lidé mohou opět během tohoto dne slavit a odpočívat.

V Severní Koreji se také slaví Den Hangulu jen datum se liší a to 15. ledna.



Čím je Den Hangulu tak důležitý? Neznamená jen den pracovního volna - je oslavou kulturní identity a jazykové hrdosti. Korejci při této příležitosti uctívají svou bohatou historii a dědictví, a zároveň oceňují jedinečnost korejského písma, které je odlišuje od ostatních zemí. Je to den podpory hlubšího propojení s korejským jazykem a jeho uměleckou krásou.


Dnes je Den Hangulu nejen státním svátkem, ale také příležitostí k oslavám a kulturním úvahám. Přestože je historický kontext odporu proti zahraničnímu útlaku stále připomínán, pro moderní společnost se stal tento den časem vzdělávání a kulturního obohacení. Školy a vzdělávací instituce často organizují speciální programy a akce, které podporují rozvoj gramotnosti, oslavují korejské písmo. To zahrnuje různé soutěže v psaní, kaligrafické výstavy a jazykové workshopy pro lidi všech věkových kategorií.

Kromě vzdělání Den Hangulu Korejcům nabízí příležitost, aby vyjádřili svou kreativitu, umělecké nadání. Během této doby je pořádána spousta uměleckých výstav, hudebních vystoupení nebo čtení poezie inspirované Hangulem. V rychle se rozvíjející korejské společnosti si tento den lidé většinou užívají s rodinou nebo jako den odpočinku.




Jak můžete "Hangul Day" v Koreji oslavit?

  1. Muzea a paláce - Navštivte kulturní centra, historická místa jako palác Gyeongbokgung, Národní Korejské Muzeum nebo Hangul Muzeum a výstavu Příběh krále Sejonga (nachází se na náměstí Gwanghwamun, blízko sochy krále Sejonga). Poznávejte historii Hangulu a jeho tvůrců.

  2. Soutěže v psaní Hangulu - Spousta škol a organizací pořádá různé soutěže, ve kterých můžete předvěst své kaligrafické dovednosti, vyjádřit svou lásku ke korejskému jazyku.

  3. "Hangul Crafts" - V Soulu si prostřednictvím řemeslných zážitků můžete vytvořit svůj vlastní suvenýr, šperk (náhrdelník) - jen si vyberete slovo, které se Vám líbí nebo své jméno.

  4. Kaligrafické kurzy - Vyberte si ze široké nabídky kaligrafických kurzů, kde si vyzkoušíte techniky za použití tradičních štětců s inkoustem k vytvoření krásných svitků, které si můžete uchovat na památku.

  5. Tradiční kostýmy - Oslavujte korejskou kulturu nošením tradičního korejského oděvu "hanbok" a připojte se k průvodům a dalším kulturním akcím v centru města. V Soulu je spousta obchodů, kde si můžete oděv vypůjčit.

  6. Umělecké výstavy - Prohlédněte si umělecká díla současných umělců inspirovaná tématem Hangul.

  7. Jazykové workshopy - Díky jazykovým institutům a komunitním centrům můžete navštívit různé workshopy a kurzy, kde Vás naučí základy Hangulu.

  8. Tradiční jídlo - Ochutnejte výborná korejská jídla ve stáncích s pouličním jídlem nebo v restauracích, které k této příležitosti nabízejí speciální menu.

  9. Den odpočinku - Upřímně řečeno, většina korejských rodin Den Hangulu tráví doma s blízkými nebo odpočívají venku v přírodě, v parcích.


"Hangul Day" tedy není jen datumem v kalendáři, který značí státní svátek, ale je to oslava korejského dědictví, jazyka a kultury. Až budete jednou prozkoumávat krásy korejského písma Hangul - vzpomeňte si, že podstata tohoto svátku spočívá v přijetí jedinečnosti korejského jazyka a jeho historie. Ať už jste v Jižní Koreji nebo kdekoliv jinde na světě, udělejte si 9. října alespoň malou chvilku k ocenění Hangulu a korejské kultury.



Zdroje: 90DaysKorean, The Soul of Seoul, Korea Herald


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page