top of page
Jony

Od odpadků k hudbě: Jak Jižní Korea reaguje na severokorejské balónové útoky

Od května poslala Severní Korea přes hranice do Jižní Koreji více než 2000 balónů s odpadem, 40 z nich přistálo v severní oblasti provincie Gyeonggi, která obklopuje Soul. Podle Severní Korei jich bylo posláno celkem 3 500 s 15 tunami odpadu.

Mezi kusy papíru a plastu nechybělo darované oblečení ze “Západu” rozstříhané na kusy zobrazující Medvídka Pů, Hello Kitty nebo třeba Mickey Mouse, ponožky a skrz naskrz zaplátované dětské oblečení. Spousta z nich obsahovala lidské fekálie a propagandistické letáky, analýza některých varuje před výskytem škrkavek, bičíkovců a nitkovek.

 

Podle Severní Koreje je to odpověď na balóny aktivistů z Jižní Koreji, kteří přes hranice posílají jídlo, léky, hotovost a letáky kritizující severokorejský režim.

Jihokorejská armáda aktivně monitoruje a sbírá nečistoty z těchto balónů, které přistály v různých severních provinciích, včetně Soulu a provincie Gyeonggi. V postižených oblastech byla vydána nouzová upozornění, která doporučovala veřejnosti vyhýbat se kontaktu s odpadem a hlásit veškeré nálezy nejbližším úřadům.

 

Alespoň jeden z balónů přistál i na prezidentské půdě a u Ministerstva národní obrany v Yongsanu. Většina odpadu, co nesl, byly jen kusy papíru a plast, potvrdila jihokorejská armáda.

Ve středu 24.7. to bylo tedy letos již podesáté, co Severní Korea shodila odpad na Jižní Koreu balóny. Podle armády je nejefektivnější zbavit se jejich obsahu až poté, co přistanou na zemi, než se je pokoušet odstranit ve vzduchu.

Jižní Korea na provokace odpověděla instalací reproduktorů vysílajících podél hranic směs k-popové hudby, zpráv o demokratických a kapitalistických společnostech a projevech kritizujících vedení Kim Jong-una. Vysílání lze slyšet až 20 kilometrů do území Severní Koreje. Vysílání proti Pchjongjangu začíná v šest hodin ráno a končí v deset večer.

 

Jižní Korea započala vysílání po šesti letech poté, co jej zcela pozastavila v roce 2018 mezikorejskou dohodou o snížení vojenského napětí v reakci na tehdejší odesílání odpadkových balónů.

Severní Korea se ohradila proti kampani s reproduktory stejně jako anti-pyongyangským posíláním letáků kvůli obavám, že příval informací způsobí hrozbu pro režim Kim Jong-una.

 

Někteří tvrdí, že by se měla jihokorejská vláda snažit odradit aktivisty od posílání anti-pyongyangských letáků přes hranice, aby tím Severní Koreu odradila od jejich činnosti.

 

Po vysílání z 9. června varovala Severní Korea před “novými reakcemi” na toto psychologické válčení a označila to za “předehru k velmi nebezpečné situaci”, Kim Jong-un pohrozil hroznými následky, pokud nadále bude Severní Korea dostávat letáky kritizující její režim.

 

Podle zástupce Demokratické strany Boo Seung-chana, bývalého mluvčí ministerstva obrany, “musí obě strany na konci dne vyvinout úsilí k uzavření míru”.

 

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page