top of page
Zuzana Bukovčanová

Stray Kids na Met Gala 2024

K-popová chlapecká skupina Stray Kids se v pondělí zúčastnila letošního ročníku Met Gala pořádaného v Metropolitním muzeu umění v New Yorku. Stala se tak první k-popovou skupinou, která měla možnost účastnit se takové události a projít se po slavném červeném koberci.



Osmičlenná skupina ve složení Bang Chan, Han, Felix, Seungmin, Hyunjin, IN, Lee Know a Changbin debutovali na Met Gala jako globální ambasadoři mezinárodně známé módní značky Tommy Hilfiger. Jednotlivý členové měli na sobě obleky v Hilfigerově typické červené, bílé a modré barvě se zlatými květinovými detaily, aby korespondovaly s předepsaným dress codem - "The Garden of Time". Frontman skupiny Bang Chan poděkoval T. Hilfigerovi za příležitost se slovy: "Jsme nadšeni, že jsme tady, a kdyby nebylo Tommyho, nebyli bychom tady."


Stray Kids nejsou jediným k-popovým umělcem, který se na Met Gala prošel po červeném koberci, ale je to poprvé, kdy byla pozvána k účasti skupina. V minulosti měli tu možnost umělci jako například PSY, Jackson Wang (GOT7) nebo Rose a Jennie z dívčí skupiny Blackpink.


Jennie se zúčastnila i letošního ročníku, došlo i na setkání se Stray Kids, které bylo přátelské. Zejména Felix a Lee Know neskrývali překvapení z nečekaného setkání, jejich reakce odrážely úctu a vzrušení fanoušků, kteří se stali svědky této mezigenerační interakce.



Navzdory rozšiřujícímu se vlivu K-popu po celém světě jsou idolové i fanoušci stále ovlivněni rasismem. Zatímco sociální média byla nadšená, že vidí Stray Kids a Jennie pohromadě na jedné akci, mnozí byli zděšeni údajným rasistickým a diskriminačním zacházením ze strany některých fotografů, které bylo namířeno proti členům z chlapecké k-popové skupiny.


Fanoušci Stray Kids neskrývali své rozhořčení z toho, jak se ke členům kapely chovaly newyorští paparazzi během jejich pózování na červeném koberci. Na internetu koluje video, kde se někteří fotografové chovají vůči SKZ neuctivě a častují je nevhodnými, negativními komentáři.


"Nikdy v životě jsem neviděl tolik emotivních tváří..." nebo "Jsou to roboti...Arigato...Všichni skákají..." - naznačující, že členové jsou malého vzrůstu. Usměrňující komentáře jako "Stůj rovně", "Všichni vypadáte pokřiveně" nebo "Pohněte se zpátky".


Incident rozpoutal na sociálních sítích bouři, kdy spousta lidí (i mimo fanoušky) odsoudilo rasistický podtón a neúctu fotografů vůči skupině. Lidé psali, že rasismus byl hlasitý a že kluci si zaslouží více úcty. Vyjádřili tím skupině svou podporu. Jeden uživatel okomentoval příspěvek na X (dříve Twitter) takto: "Nesleduji Stray Kids, ale jsem zaskočen chováním paparazzi, kteří se obdobně chovali i vůči BTS. Stejný rasismus, výsměch. Stejné požadavky, aby "vystupovali" jako cirkusová zvířata...Žádná jiná americká celebrita není takto nerespektována při pózování..."



Asijské celebrity čelící rasismu v USA není nic nového. Takové zacházení se bohužel nevyhnulo ani známým k-popovým skupinám jako BTS nebo Blackpink. V roce 2020 členové BTS otevřeně protestovali proti rasismu prostřednictvím zprávy, kterou zveřejnili na internetu: "Stojíme proti rasové diskriminaci. Odsuzujeme násilí. Vy, já a my všichni máme právo být respektováni. Budeme stát spolu."


Uprostřed této kontroverze se Stray Kids připravují na vydání jejich nového digitálního singlu "Lose My Breath" (10. května 2024), na kterém spolupracují s americkým zpěvákem Charliem Puthem. Skupina také plánuje po odmlce vydat nové album a to 19. července 2024. Snad jim vše úspěšně vyjde.


Zdroj: Kpopnews_international, Allkpop, KoreaHerald

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page